Potpisan Protokol o razmeni podataka u postupku postavljenja privremenog zastupnika

Od danas je razmena podataka u postupku postavljenja privremenog zastupnika u parničnom, vanparničnom i izvršnom postupku regulisana posebnim Protokolom, koji su potpisali ministarka pravde Maja Popović, predsednica Vrhovnog suda Srbije Jasmina Vasović, potpredsednik Advokatske komore Srbije Veljko Delibašić, predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić i predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić.

Protokolom se bliže uređuje način dostavljanja zahteva predsednika suda ili nadležnog suda, javnog izvršitelja ili javnog beležnika za obaveštenje o advokatu koji treba da bude postavljen kao privremeni zastupnik u parničnom, vanparničnom ili izvršnom postupku, kao i sa druge strane način na koji advokatska komora dostavlja obaveštenje o advokatu koji po redosledu sa spiska advokata treba da bude postavljen kao privremeni zastupnik.

Takođe, protokolom su određene mere informacione bezbednosti i zaštita podataka o ličnosti u postupku postavljenja privremenih zastupnika.

„Ovim protokolom jasno su definisana pravila u razmeni podataka, kojih ćemo se svi pridržavati. Što se tiče javnog beležništva, naš deo posla odnosi se na podnošenje zahteva za postavljenje privremenog zastupnika u vanparničnom postupku i na dobijanje obaveštenja od Advokatske komore Srbije o advokatu koji treba da bude postavljen za privremenog zastupnika, po redosledu sa spiska advokata“, pojasnio je Cvejić.

Prema njegovoj oceni, ovim Protokolom Ministarstvo pravde obezbedilo je uslove za veću transparentnost i efikasnost u postupku postavljenja privremenih zastupnika.

 

Top