Nastavljaju se overe potpisa birača, otvaranje privremenih šaltera u opštinama širom Srbije

  • Javnobeležnička komora Srbije: Nastavljaju se overe potpisa birača, otvaranje privremenih šaltera u opštinama širom Srbije
     

BEOGRAD, 13. marta 2020. – Javni beležnici širom Srbije nastaviće da obavljaju overu potpisa birača za podršku izbornim listama, ali sa organizacionim izmenama koje nalažu mere i preporuke nadležnih organa donete zbog epidemiološke situacije u zemlji.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave naložilo je svim gradskim i opštinskim upravama u Srbiji da za privremene javnobeležničke šaltere u svojim objektima obezbede najmanje jednu prostoriju, koja ispunjava adekvatne higijensko-tehničke uslove za obavljanje službene radnje overe potpisa birača.

Privremeni javnobeležnički šalteri radiće svakog dana od 8 do 22 sata, do zaključenja procesa overe potpisa birača za predstojeće izbore. Te prostorije moraju da budu dovoljno prostrane da prisutni mogu da drže međusobno rastojanje od najmanje jednog metra, a u njih će ulaziti po dvoje birača.

Svi zahtevi koji su do sada podneti u pisanoj formi, kako to propisi nalažu, zavedeni su i na njih se odgovara po redosledu kojim su primljeni. Javni beležnici će kontaktorati sve stranke koje u narednim danima imaju zakazane overe, kako bi se precizno dogovorile izmene mesta overavanja.

Overa potpisa birača može se obavljati i u javnobeležničkim kancelarijama.

Javni beležnici overili su od raspisivanja izbora do danas 547.376 potpisa birača za podršku izbornim listama političkih stranaka ili grupacija i na taj posao utrošili 21.503 radna sata ovlašćenih overivača. Kako je iznos naknade za overu potpisa 50 dinara sa PDV-om, javni beležnici naplatili su do sada 27.368.800 dinara, od čega je 5.473.760 PDV. Prosečan prihod po kancelariji ostvaren dosadašnjom overom potpisa birača iznosi 110.000 dinara bez PDV.

Zakazivanje overe potpisa birača kod javnih beležnika počelo je 4. marta, kada su raspisani republički, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji, i od tada je svakodnevno na terenu 540 pravnika, što je skoro polovina zaposlenih u 198 javnobeležničkih kancelarija. Za overu potpisa birača, javni beležnici, u skladu sa propisima, ne naplaćuju izlazak na teren, dnevnice overivačima, troškove prevoza ili bilo koje druge dodatne troškove koje imaju.

Javnobeležnička komora Srbije izažava zadovoljstvo efikasnim radom javnobeležničkih kancelarija u procesu overe potpisa birača.

Komora će nastaviti da prati sve eventualne nove mere povodom epidemiološke situacije, i momentalno im se prilagođavati, kako u procesu overe potpisa birača, tako i u ostalim poslovima za koje javni beležnici imaju nadležnost.

Top