JKS osuđuje napade na svoje pravnike

  • Javnobeležnička komora Srbije osuđuje napade na svoje pravnike i zahteva adekvatne uslove za obavljanje overe potpisa birača

BEOGRAD, 6. marta 2020. – Javnobeležnička komora Srbije najoštrije osuđuje nasilno i uvredljivo ponašanje čije su žrtve zaposleni u javnobeležničkim kancelarijama koji obavljaju odgovoran posao overavanja potpisa birača za predstojeće izbore u Srbiji.

Javnobeležnička komora učiniće sve što je u njenoj moći da zaštiti stručna lica koja su ovlašćena za overu potpisa birača, uključujući i davanje pune podrške javnim beležnicima da sa terena povuku svoje zaposlene ukoliko nisu obezbeđeni adekvatni uslovi za taj posao.

U Javnobeležničku komoru, nažalost, od raspisivanja izbora pristižu obaveštenja o incidentima i agresivnom ponašanju koje na terenu trpe zaposleni u javnobeležničkim kancelarijama, a jedan od najtežih incidenata dogodio se u četvrtak uveče u Novom Sadu, kada su dve pravnice brutalno verbalno napadnute, pa i uz teške pretnje fizičkim nasiljem.

U ovom slučaju, koji je prijavljen Javnobeležničkoj komori Srbije, dve pravnice iz javnobeležničke kancelarije napadnute su samo zato što su, posle 11 sati rada, po dogovoru organizatora i javnog beležnika, krenule kući zbog premora. Njih je u tom momentu napao jedan od prisutnih i to pred 200 ljudi i članovima obezbeđenja. Niko od prisutnih nije stao u odbranu ove dve žene, čime je dodatno pojačana ozbiljnost ovog incidenta.

Agresivne i uvredljive reči koje je izgovarao napadač nikako ne mogu biti ponovljene u javnom prostoru, ali predstavljaju najbrutalniji, seksistički, mizogin napad, koji mora imati epilog i u reakciji nadležnih pravosudnih organa.

Podsećamo da su javni beležnici počeli da primaju zahteve za obavljanje službene radnje overe potpisa birača u sredu, kada su raspisani izbori, i da je svim političkim akterima predočeno da je za taj posao opredeljen veliki broj od 540 stručnih lica, koja izlaze na teren po redosledu primljenih zahteva.

Takođe, u skladu sa Zakonom o javnom beležništvu, istaknuto je da sve političke stranke i grupacije koje pristupaju overi potpisa birača za izborne liste, moraju da obezbede minimum adekvatnih uslova da bi taj posao mogao da bude obavljen kvalitetno i zakonito.

Javnobeležnička komora Srbije, stoga, poziva još jednom sve političke aktere da obezbede adekvatne uslove na terenu i da ne dozvole bilo kakve incidentne situacije, koje dovode u pitanje kvalitet službene radnje overe potpisa birača.

Top