Javni beležnici zadovoljni usaglašenom uredbom o listu nepokretnosti

Beograd, 22. juna 2020. – Javnobeležnička komora Srbije (JKS) izražava zadovoljstvo zbog usaglašavanja predloga uredbe o izdavanju lista nepokretnosti, čijom primenom će biti obezbeđeno pružanje brze i kvalitetne usluge, uz jačanje pravne sigurnosti građana.

Usaglašavanje novog teksta uredbe potvrda je ispravnosti stava Ministarstva pravde i Javnobeležničke komore da se procedura i uslovi za izdavanje lista nepokretnosti kod javnih beležnika moraju bliže urediti podzakonskim aktom. Novi tekst uredbe usaglasili su zajedno ministarstva pravde i građevine, NALED, Republički geodetski zavod i Javnobeležnička komora kako bi se obezbedilo zakonito postupanje javnih beležnika u ovoj oblasti.

Prema novom predlogu ovog podzakonskog akta, građanima koji radi zaključenja pravog posla u vezi sa nepokretnostima dolaze kod javnog beležnika, neće biti potreban poseban list nepokretnosti iz Republičkog geodetskog zavoda, već će se posao obavljati na osnovu uvida javnog beležnika u bazu eKatastra, bez ikakvog dodatnog troška. Javni beležnik će izvod iz katastra nepokretnosti štampati, overavati elektronskim pečatom, i takav prilagati spisima predmeta.

Građani koji ne zaključuju pravni posao kod javnog beležnika, a žele da imaju izvod iz katastra nepokretnosti u papirnom obliku, nakon usvajanja ove uredbe moći će da ga dobiju kod javnih beležnika, kao i u geodetskim organizacijama. Za izdavanje lista nepokretnosti u ovom slučaju, odnosno kada javni beležnik izvod ne pribavlja po službenoj dužnosti, građani će plaćati naknadu od 540 dinara, uključujući PDV.

JKS ističe da su pravna sigurnost građana i striktno poštovanje svih zakona i propisa osnovni prioriteti u radu javnih beležnika i izražava zadovoljstvo što će se na ovaj način stvoriti zakonski uslovi da javni beležnici građanima pruže ovu uslugu.

Predstavnici JKS i Republičkog geodetskog zavoda sastali su seu ponedeljak, 22. juna, sa ministarkom građevine Zoranom Mihajlović i na tom sastanku prihvaćen je novi tekst uredbe o izdavanju lista nepokretnosti. Najavljeno je da će ovaj podzakonski akt biti na dnevnom redu prve naredne sednice Vlade Srbije.
 

JAVNOBELEŽNIČKA KOMORA SRBIJE

 

Top