Informacija o preduzimanju službene radnje overe potpisa za izborne liste

Izvršni odbor Javnobeležničke komore Srbije podseća sve aktere izbornog procesa da se preduzimanje službene radnje overe potpisa za izborne liste za narodne i pokrajinske poslanike, kao i za izborne liste za gradske i opštinske odbornike, može kod javnih beležnika zakazivati pošto budu donete odluke o raspisivanju izbora.

Prema odluci Izvršnog odbora JKS, koja je doneta u skladu sa zakonima o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, kao i Zakonom o javnom beležništvu, političke stranke koje podnose zahtev za overu potpisa birača za podržavanje izbornih lista dužne da javnom beležniku podnesu pismeni zahtev radi obavljanja službene radnje van javnobeležničke kancelarije, sa tačno označenim mestom i datumom obavljanja overe potpisa.

Javni beležnik će primljene zahteve hronološki zavoditi, i takođe tačno naznačiti i datum i vreme primljenog zahteva. Javni beležnici će, takođe, hronološki, u skladu sa primljenim zahtevima po raspisivanju izbora, izlaziti na teren.

Javni beležnici spremni su za postupak overe potpisa birača i odlučni da dosledno sprovode zakone koji utiču na taj proces. U javnobeležničkim kancelarijama širom Srbije određeno je 540 zaposlenih koji će se baviti tim postupkom.

Top