Blagovremeno obaviti besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u škole i fakultete Javni beležnici podsećaju na potrebu overe saglasnosti za prekogranična putovanja dece

  • Blagovremeno obaviti besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u škole i fakultete

  • Javni beležnici podsećaju na potrebu overe saglasnosti za prekogranična putovanja dece

BEOGRAD, 28. juna 2021. – Javni beležnici Srbije pozivaju građane da u njihovim kancelarijama blagovremeno obave besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i fakultete, s obzirom na to da je dosadašnja javnobeležnička praksa pokazala da se stvaraju značajne gužve u poslednjim danima pred upis. 

Overu fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u svih 197 kancelarija širom Srbije, tokom radnog vremena - svakog radnog dana od 9 do 17 sati.

Istovremeno, u trenutku kada se građani odlučuju za polazak na godišnje odmore, podsećamo na potrebu za blagovremenom overom saglasnosti za prekogranična putovanja maloletnih lica bez pratnje jednog ili oba roditelja. Overa ove saglasnosti nije besplatna, odnosno iznosi 360 dinara po potpisu (dva javnobeležnička boda+PDV). 

Javnobeležnička komora Srbije podseća da beležnici, u izuzetnim situacijama, mogu da rade i van radnog vremena. U tom slučaju, i za besplatne overe, kao i za redovne overe, po obavezno primenjivoj Javnobeležničkoj tarifi, građani plaćaju naknadu za rad van redovnog radnog vremena.

Javni beležnici, inače, ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita. Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu.

Overu potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni beležnici, osim u mestima gde javnih beležnika još nema. U ovom trenutku, nisu imenovani još javni beležnici za područja četiri osnovna suda - Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek i Sjenica. U tim mestima, overa se i dalje može obaviti u sudovima, kao i u lokalnim organima uprave.

Od 2017. godine do danas, javni beležnici su obavili više od pola miliona besplatnih overa dokumenata, čime su građanima uštedeli oko 180 miliona dinara.

Javnobeležnička komora Srbije

Top